Doctor Catalin Alius

Chirurgia Sânului

Chirurgia Colorectala se adreseaza afectiunilor apendiculare, colonului, rectului si canalul anal si urmareste tratamentul terapeutic al bolilor maligne si a altor boli ce necesita tratament chirurgical.

Ce trebuie sa stii
pentru sanatatea ta

Pacienții, adesea nu sunt siguri de medicul de specialitate pe care ar trebui să îl vadă pentru starea lor. Răspunsul depinde de obicei de starea specifică a pacientului și de stadiul în care se află starea respectivă.

 • Am mastalgie (dureri mamare) . Trebuie să mă îngrijorez?
 • Am o leziune la nivelul sânului! Ce trebuie să fac?
 • Ce înseamnă cancerul mamar și cum îl înving?
 • Operații de conservare a sânului și mastectomia?
 • Reconstrucția mamară imediată după mastectomie. O realitate!
Am mastalgie (dureri mamare) . Trebuie să mă îngrijorez?

Mastalgia, sau durerile mamare sunt cel mai comun simtom în afecțiunile sânului.  Deși foarte puține dintre pacientele cu mastalgie au afectiuni maligne, este obligatorie o vizită medicală pentru a stabili dacă:

 • durerea este localizată sau difuză (adică afectează o arie imprecis delimitată)
 • durerea apare regulat, legat de menstruație, sau nu are ciclicitate
 • este asociată cu factori care o agravează, sau o ameliorează
 • este asociată cu mase palpabile la nivelul sânilor
 • este asociată cu scurgeri mamelonare

Aceste informații ajută medicul să stabilească o conduită corectă. De cele mai multe ori durerea mamară este tratată simptomatic (adică fără operație, sau manevre invazive). Există însă situații în care trebuie efectuate examene suplimentare precum mamografie, ecografie mamară, puncții mamare.

Este important de înțeles că orice pacientă cu dureri mamare trebuie sa fie consultată de un medic care va recomanda pașii care trebuie urmați în baza unui protocol bine stabilit.

Am o leziune la nivelul sânului! Ce trebuie să fac?

Dacă la autoexaminarea lunară crezi că ai descoperit o leziune mamară trebuie să te adresezi medicului de familie pentru o consultație prealabilă.

Acesta te va îndruma către medicul specialist care iți va efectua o așs numită TRIPLA EVALUARE care constă în

-examinare clinică

-mamografie, sau ecografie în funție de vârstă

-biopsie a leziunii în cazul în care aceasta are caractere clinice sau radiologice (peste BIRADS 3)

Ce înseamnă cancerul mamar și cum îl înving?

Stiați că risul de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții este de aproape 12%???

Multe dintre leziunile sănului sunt benigne, însă atunci când leziunile sunt invazive și au caractere de malignitate la examenul histopatologic vorbim despre cancerul de săn.

Există tipuri diferite de cancer de sân, fiecare cu particularitățile sale și necesitănd aboradare diferită. De modul în care e tratat cancerul de sân se ocupă îndeaproape medicul chirurg împreună cu oncologul și uneori radioterapeutul.

Odată diagnosticat cancerul de sân acesta este stadializat, iar pacienta este îndrumată pas cu pas de către echipa multidisciplinară, sau de către un navigator în lupta cu această boală

Odată cu aplicarea conceptului de TRIPLĂ EVALUARE si introducerea abordării în echipă multidisciplinară a crescut considerabil numărul de cazuri vindecate

Mai mult echipa cu care lucrăm oferă pacientelor cu cancer de sân consiliere psihologică si suport emoțional.

Operații de conservare a sânului și mastectomia?

Deoarece există mai multe tipuri si stadii  de cancer mamar, fiecare cu particularitățile sale există implicit mai multe opțiuni de tratament. Astfel în funcție de stadiul, tipul histologic sși molecular al cancerului de sân pacientelor li se oferă mastectomie unilaterală cu sau fără îndepartarea ganglionilor din axilă, mastectomie bilaterală cu sau fără reconstrucșție, sau doar tehnica ganglionului santinelă. Uneori interenția chirurgicală se efectuează înainte sau după tratament oncologic, iar alteori nici nu este indicat.

Toate aceste detalii sunt discutate cu pacientele, iar recomandările se bazeaza pe ultimele ghiduri în domeniu.

Reconstrucția mamară imediată după mastectomie. O realitate!

Recent reconstrucția mamară a devenit o realitate și în Romania. În clinica noastră pacientele care au indicație de reconstrucție sunt consiliate cu privire la tipul de intervenție cel mai potrivit fiecărui caz în parteDoctor Catalin Alius


Spitalul Universitar Bucuresti – Splaiul Independentei nr. 169Aboneaza-te la newsletter


Înscrieți-vă la buletinul informativ pentru a primi toate noutatile medicale


  Copyright by Florin Stoica. All rights reserved.