Mastalgia, sau durerile mamare sunt cel mai comun simtom în afecțiunile sânului. Deși foarte puține dintre pacientele cu mastalgie au afectiuni maligne, este obligatorie o vizită medicală pentru a stabili dacă:
Aceste informații ajută medicul să stabilească o conduită corectă. De cele mai multe ori durerea mamară este tratată simptomatic (adică fără operație, sau manevre invazive). Există însă situații în care trebuie efectuate examene suplimentare precum mamografie, ecografie mamară, puncții mamare.
Este important de înțeles că orice pacientă cu dureri mamare trebuie sa fie consultată de un medic care va recomanda pașii care trebuie urmați în baza unui protocol bine stabilit.
Dacă la autoexaminarea lunară crezi că ai descoperit o leziune mamară trebuie să te adresezi medicului de familie pentru o consultație prealabilă.
Acesta te va îndruma către medicul specialist care iți va efectua o așs numită TRIPLA EVALUARE care constă în
-examinare clinică
-mamografie, sau ecografie în funție de vârstă
-biopsie a leziunii în cazul în care aceasta are caractere clinice sau radiologice (peste BIRADS 3)
Stiați că risul de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții este de aproape 12%???
Multe dintre leziunile sănului sunt benigne, însă atunci când leziunile sunt invazive și au caractere de malignitate la examenul histopatologic vorbim despre cancerul de săn.
Există tipuri diferite de cancer de sân, fiecare cu particularitățile sale și necesitănd aboradare diferită. De modul în care e tratat cancerul de sân se ocupă îndeaproape medicul chirurg împreună cu oncologul și uneori radioterapeutul.
Odată diagnosticat cancerul de sân acesta este stadializat, iar pacienta este îndrumată pas cu pas de către echipa multidisciplinară, sau de către un navigator în lupta cu această boală
Odată cu aplicarea conceptului de TRIPLĂ EVALUARE si introducerea abordării în echipă multidisciplinară a crescut considerabil numărul de cazuri vindecate
Mai mult echipa cu care lucrăm oferă pacientelor cu cancer de sân consiliere psihologică si suport emoțional.
Deoarece există mai multe tipuri si stadii de cancer mamar, fiecare cu particularitățile sale există implicit mai multe opțiuni de tratament. Astfel în funcție de stadiul, tipul histologic sși molecular al cancerului de sân pacientelor li se oferă mastectomie unilaterală cu sau fără îndepartarea ganglionilor din axilă, mastectomie bilaterală cu sau fără reconstrucșție, sau doar tehnica ganglionului santinelă. Uneori interenția chirurgicală se efectuează înainte sau după tratament oncologic, iar alteori nici nu este indicat.
Toate aceste detalii sunt discutate cu pacientele, iar recomandările se bazeaza pe ultimele ghiduri în domeniu.
Recent reconstrucția mamară a devenit o realitate și în Romania. În clinica noastră pacientele care au indicație de reconstrucție sunt consiliate cu privire la tipul de intervenție cel mai potrivit fiecărui caz în parte