Doctor Catalin Alius

Chirurgia Herniilor

Chirurgia Colorectala se adreseaza afectiunilor apendiculare, colonului, rectului si canalul anal si urmareste tratamentul terapeutic al bolilor maligne si a altor boli ce necesita tratament chirurgical.

Ce trebuie sa stii
pentru sanatatea ta

Pacienții, adesea nu sunt siguri de medicul de specialitate pe care ar trebui să îl vadă pentru starea lor. Răspunsul depinde de obicei de starea specifică a pacientului și de stadiul în care se află starea respectivă.

  • De ce preferăm operația laparoscopică pentru hernie?
  • Când nu se poate efectua operația laparoscopică ?
  • Ce este o hernie și când trebuie aceasta operată ?
De ce preferăm operația laparoscopică pentru hernie?

De-a lungul timpului au fost imaginate sute de procedee pentru tratamentul herniior, deoarece nici una dintre tehnici nu avea rezultate satisfăcătoare. Abia odată cu introducerea materialelor moderne pentru intărirea paretelui abdominal au scăzut și ratele recidivelor.

Astăzi tehnicile laparoscopice au rezultate excepționale atât pe termen scurt cât și pe termen lung, fiind indicate în special în herniile bilaterale și cele recidivate. Preferăm , deci tehnicile laparoscopice pentru rezultatele foarte bune, recuperarea rapidă a pacienților si rezultatelor cosmetice favorabile.

Când nu se poate efectua operația laparoscopică ?

Pentru a decide dacă un pacient poate sau nu să beneficieze de o intervenție laparoscopică acesta trebuie consultat de medicul specialist. Intervențiile repetate în sfera abdominală, sindromul aderențial complex, contraindicațiile pentru anestezie generală sau pentru așa numitul capnoperitoneu sunt situațiile majore care obligă medicul chirurg să intervină clasic.

Ce este o hernie și când trebuie aceasta operată ?

Herniile sunt protruzii ale organelor sau țesuturilor prin orificii la nivelul peretelui abdominal. Deși există diferențe de ordin academic între hernii și eventrații, acestea produc aceleași consecințe și sunt operate după aceleași principii. Clasic se spune că o hernie nu e niciodată prea mică pentru a fi operată, însă poate deveni prea mare pentru o intervenție reușită!

Herniile devin din ce în ce mai mari în timp, iar orificiile herniare se măresc, crescând riscul ca în inelul de hernie să fie prinsă o ansă de intestin care se poate încarcera sau strangula conducând la dureri si ocluzie intestinală. Cu fiecare an care trece riscul de strangulare al unei hernii crește cu 2%, ceea ce înseamna că în 10 ani acesta ajunge la 20%.Doctor Catalin Alius


Spitalul Universitar Bucuresti – Splaiul Independentei nr. 169Aboneaza-te la newsletter


Înscrieți-vă la buletinul informativ pentru a primi toate noutatile medicale


    Copyright by Florin Stoica. All rights reserved.