Doctor Catalin Alius

Chirurgia Colorectala

Chirurgia Colorectala se adreseaza afectiunilor apendiculare, colonului, rectului si canalul anal si urmareste tratamentul terapeutic al bolilor maligne si a altor boli ce necesita tratament chirurgical.

Ce trebuie sa stii
pentru sanatatea ta

Pacienții, adesea nu sunt siguri de medicul de specialitate pe care ar trebui să îl vadă pentru starea lor. Răspunsul depinde de obicei de starea specifică a pacientului și de stadiul în care se află starea respectivă.

Chirurgia laparoscopică colorectală evită necesitatea unei incizii (tăieturi) lungi în abdomen (burtă) și, prin urmare, există o durere semnificativ mai mică după operație din rană. De asemenea, înseamnă că rămâneți în spital un timp mai scurt (o chestiune de zile) și puteți reveni la activitățile normale în câteva săptămâni.

  • Am unul din cele 5 semne de alarma abdominala. Ce trebuie sa fac mai departe?
  • Am nevoie de operatie?
  • Cum este urmărit un pacient cu cancer colorectal?
Am unul din cele 5 semne de alarma abdominala. Ce trebuie sa fac mai departe?

Dacă ai unul din cele 5 semne de alarmă abdominală este obligatoriu să ajungi la medic pentru o evaluare. Acesta iți va efectua un control riguros și va decide programarea  unei colonoscopii pentru a evalua colonul. În anumite situații medicul va recomanda analize de sânge și investigații imagistice (ecografie, computer tomograf).

Cele 5 semne de alarmă abdominală sunt:

  • alternanța diaree-constipație

  • sângerarile rectale sau eliminările de mucus

  • scăderea involuntară în greutate

  • durerile abdominale

  • scaunele creionate (au aspectul unui creion)

Am nevoie de operatie?

Dacă se descoperă o leziune la colonoscopie care nu poate fi rezecată endoscopic este nevoie de intervenție chirurgicală.

Chirurgia minim invazivă, (adică cea laparoscopică) se impune din ce în ce mai mult datorită recuperarii rapide și avantajelor cosmetice. Fără a sacrifica rezultatele oncologice, colectomiile laparoscopice si intervențiile pentru rect se efectuează din ce in ce mai mult.Intervențiile sunt recomandate în urma consultării cu un panel de medici din diverse specialități inclusiv anatomie patologică, radiologie,oncologie și radioterapie, fiind urmărite cele mai recente ghiduri de practică.

Cum este urmărit un pacient cu cancer colorectal?

După intervenția chirurgicală pacientul urmează de cele mai multe ori tratament oncologic pastrând in permanență legătura cu medicul chirurg pentru depistarea precoce a posibilelor complicații.

După finalizarea tratamentului la oncolog urmărirea se face pe o durată de 5 ani, dupa un protocol riguros și implică vizite la 6 luni în primii doi ani urmate de vizite anuale, colonscopii de control, analize de sânge și computer tomografii. Pacientul care nu prezintă semne de boala la 5 ani este considerat vindecat și nu mai necesită urmărire.Doctor Catalin Alius


Spitalul Universitar Bucuresti – Splaiul Independentei nr. 169Aboneaza-te la newsletter


Înscrieți-vă la buletinul informativ pentru a primi toate noutatile medicale


    Copyright by Florin Stoica. All rights reserved.